'test'

Hva kan vi hjelpe deg med?

Elsker å gå langs kyststien

Kyststien mellom Tofte og Holmsbu er svært populær, og venninnene Elin Furuholt og Anita Johansen går ut til fyret på Østnestangen over 100 ganger i året.

TEKST OG FOTO: PER-JAN BREKKE/HURUMLANDET 2018

Hurum har en 63 kilometer lang kystlinje. Strekningen Tofte-Holmsbu betegnes av turnettsteder som “den vakreste kyststripen på hele Hurumlandet” og som “en av Oslofjordens fineste og mest uberørte kyststier”. Turen passer for de aller fleste, og Hurumlandet 2018 har også testet ut deler av ruta.

Skal du gå fra Tofte, er det enkleste å kjøre ut av sentrum og ta av ned mot fjorden og parkere på den gamle Djervbanen. Så er det bare å følge den blå merkingen forbi Preisserstranda, og videre gjennom skog, mark, på stier, små veier og langs knauser og svaberg helt fram til Holmsbu, om du vil. Men de fleste nøyer seg med å gå deler av den varierte ruta, eller bare stoppe ved første og beste badested.

Flott turterreng

– Jeg har gått hele ruta noen ganger. Det tar nærmere fem timer, men da blir det som regel en god lunsj i Holmsbu før noen kommer og plukker oss opp, sier Line Lindeskov (54) fra Oslo som Hurumlandet treffer på like etter Preisserstranda.

– Det er et så flott turterreng. Jeg går her nesten hver dag i sommerhalvåret, sier Line som sammen med mannen kjøpte en fritidsbolig i området for noen år tilbake.

Det er mange flotte stoppesteder også etter den langstrakte Preisserstranda der man enten kan bade, raste eller fiske før man enten snur eller går videre. Underveis går man dessuten gjennom to vernede områder; Skjøttelvik-Haraldsfjell og Solfjellåsene naturreservater.

Ren rekreasjon

Turen videre går først i skogsterreng, inkludert litt lett klatring, før det åpner seg opp og du vandrer på svabergene langs fjorden. Etter en times tid er du framme ved fyret på Østnestangen. Og der treffer vi venninnene Elin Furuholt (47) og Anita Johansen (46) fra Tofte. Da Hurumlandet snakket med dem hadde de allerede rukket å loggføre henholdsvis 85 og 46 turer ut til fyret.

– Disse turene ut til Østnestangen og Sandbukta er den reneste rekreasjon. Det er en flott og variert strekning som til slutt åpner seg ut mot fjorden. Det gir ro i sjela, og så er det også fin trim, sier de blide turvenninnene.

To venninner på tur

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: De blide turvenninnene Anita Johansen (t.v.) og Elin Furuholt fra Tofte er flittige brukere av kyststien mellom Tofte og Holmsbu, her sammen med hunden Lea på Østnestangen fyr.

Ertsvika

Etter Østnestangen fyr kan du fortsette en time, halvannen til, og da vil du nå fram til idylliske Knatvoldstranda Camping. Før det har turen gått innom Sandbukta med gode bade- og teltmuligheter, og deretter innom trolig den aller fineste stranda på Hurumhalvøya; nemlig Ertsvika med 400 meter sandstrand, bortgjemt innerst i en bukt.

Så er det bratt stigning før Knatvoldstranda Camping der du kan få kjøpt deg en is og noe å drikke i “Bua” før du eventuelt kan bli plukket opp av en bekjent i bil hvis du da ikke har lyst å gå samme vei tilbake. Og er du i skikkelig godt driv, kan du gå videre til Rødtangen og Holmsbu for å avslutte med noe leskende og et aldri så lite rekeslott.

God tur!