Hva kan vi hjelpe deg med?

Slik får dere en god barnehagestart

I Hurum starter ca. 80 spente barn i barnehage denne måneden. Her får du tips til hvordan både foreldre og barn kan få en god og trygg barnehagestart.

I løpet av august skal tusenvis av små føtter tasse inn i norske barnehager - noen litt nølende fordi det er første gang, og noen lett på tå fordi det blir så fint å komme tilbake.

Barn leker i sankassa

Styrer i Slingrebekken barnehage, Gry Henriksen, vet hvor vanskelig det kan være å levere fra seg det kjæreste man har til helt fremmede mennesker. Her er hennes tips på hva foreldre kan gjøre for å gi barnet og seg selv en myk overgang.

  • Det aller viktigste er å vise tillit til de som jobber på avdelingen og stole på at barnehagen barnet skal gå i er bra. Barn er flinke til å lese voksne, og foreldrenes usikkerhet kan fort overføres til barnet, noe som kan gjøre tilvenningen vanskeligere enn det den trenger å være.  

  • I tilvenningsfasen er det alltid barnet som er i fokus, selv om det selvsagt er viktig at også du som forelder føler deg trygg og godt ivaretatt. Finn en plass i rommet, slik at barnet vet at det har en trygg base hos mamma og/eller pappa om det skulle være behov, men trekk deg tilbake og la personalet bli kjent med barnet ditt. 

  • Korte dager og en lang tilvenningsfase gjør overgangen lettere for de aller minste. Prøv å hente barnet ditt tidlig de første ukene. Det er mange inntrykk, mye støy og nye rutiner, og de minste barna bruker mye energi bare på å være til stede. Å kombinere barnehagestart med ferie eller be besteforeldre å hjelpe til med henting kan derfor være med på å gjøre tilvenningen lettere. Det er viktig å huske at den følelsen barna sitter igjen med ved henting er ofte den samme følelsen de har når de skal tilbake til barnehagen dagen etter.

  • Å ha en god dialog med personalet er Alfa og Omega. Ingen spørsmål er for dumme, så våg å spørre om det du lurer på og fortell om alt som kan gjøre barnehagedagen bedre for barnet ditt. Avtal gjerne med barnehagepersonalet hvor lav terskelen skal være for at de skal kontakte deg. Dersom barnet gråter når du går, kan du for eksempel be om å få en tekstmelding når barnet har roet seg.

  • Husk at personalet har rutiner for det meste. For mange som leverer i barnehage for aller første gang, kan atmosfæren virke kaotisk. Da er det viktig å ha i bakhodet at de ansatte har tatt imot nye barn mange ganger før og har kunnskap og erfaring til å håndtere det.

  • Pass på at du sier fra når du går. Hvis barnet gråter og ikke vil at mor eller far skal gå, er det avgjørende at du ikke blir for nølende. Det er viktig å utfordre barnet samt trygge det på at man snart kommer tilbake.

  • Til slutt: Vær forberedt til barnehagestart og ha med alt det praktiske. Vogn som barnet skal sove i, flere klesskift, regntøy og kosebamse eller smokk som gjør barnet ditt trygt skal helst være på plass fra dag én.